Gaat exponentiële innovatie de komende jaren zorgen voor een compleet nieuwe economische dynamiek?

Het jarenlang bijprinten van geld en daar bovenop nog eens verschillende crisisen zoals de oorlog in Oekraïne hebben ervoor gezorgd dat inflatie hard opgelopen is. Dat heeft er voor gezorgd dat de rente door de Amerikaanse Fed verhoogd is, verschillende malen. Dat heeft er op zijn beurt vervolgens toe geleid dat de economie afgekoeld is, een gezonde situatie in principe.

Maar we leven in een andere tijd dan pakweg de jaren ’80 van de vorige eeuw. Er komt zo’n bak met innovatie op ons af dat dat volgens mij economische gevolgen heeft en mogelijk tot een hele nieuwe economische dynamiek leidt die nog niet in de huidige theorieën zijn verwerkt. Er komt niet alleen een hele bak met innovatie op ons af momenteel, maar die innovatie komt ook steeds verder in een stroomversnelling terecht, oftewel de innovatieve groei is exponentieel.

Die exponentiële groei van innovatie oftewel exponentiële technologische groei heeft dus ook economische gevolgen. Ik krijg dus het idee dat doordat innovatie zo verschrikkelijk hard gaat onze economie telkens oververhit raakt. Wat er vervolgens dus toe leidt dat de overheid zich verplicht voelt in te grijpen, lees: de Fed verhoogt de rente.

Wat interessant is op dit moment is de wisselwerking tussen economische groei (die keihard gaat door exponentiële innovatie) en het beteugelen van de inflatie (waardoor overheden zich verplicht voelen rente te verhogen).

Enerzijds heeft het bedrijfsleven liquiditeit nodig in de vorm van goedkope leningen c.q. we hebben lage rente nodig. Anderzijds als het bedrijfsleven (door exponentiële innovatie) te hard gaat, stijgt de inflatie en dus de rente en wordt het dus duurder om te lenen en wordt het moeilijker om aan liquiditeit te komen dus. Deze dynamiek is zeer interessant en ik ben benieuwd hoe die de komende tijd uit gaat pakken.

Het zou zomaar eens kunnen zijn dat de komende jaren er een continue wisselwerking gaat ontstaan tussen enerzijds het beteugelen van de inflatie en anderzijds innovatie de ruimte geven. Doordat innovatie zo razendsnel gaat, denk ik dat we niet meer in een hele langdurige recessie terecht hoeven te komen, domweg omdat innovatie ons er heel snel weer uit kan trekken. Misschien is dit wishful thinking, maar ik krijg toch sterk dit idee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *