Economisch fascisme

Inflatie loopt hard op. Onlangs was het zelfs meer dan 10%. Bij een nettosalaris van €3000 per maand, gaat je koopkracht volgend jaar naar €2700 per maand en het jaar daarop naar €2430 per maand. Als inflatie zo hoog blijft in elk geval.

Mensen die er toe doen hoeven zich geen zorgen te maken, die krijgen toch wel loonsverhoging of verhogen hun eigen salaris als ze ondernemer zijn en berekenen dat door aan hun klanten, waardoor je feitelijk een loon-prijsspiraal krijgt. Mensen die er niet toe doen, mensen die niet gewild zijn op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld of mensen met een pensioen hebben het nakijken. Zij kachelen er jaar-op-jaar op achteruit.

Op een gegeven moment zie je een patroon. Mensen die er toe doen kunnen het hoofd boven water houden. Mensen die er niet toe doen in onze maatschappij gaan mogelijk kopje onder. Dit is blijkbaar de manier om mensen die minder belangrijk zijn in onze maatschappij eruit te filteren. Misschien vertrekken ze uit de stad, misschien vertrekken ze wel naar het buitenland, misschien moeten ze wel noodgedwongen hun huis verkopen zodat er weer ruimte ontstaat voor mensen die er wel toe doen, etc… Heel cynisch gezegd ruimt het mooi op. Ik noem dit gewoon economisch fascisme.

1 gedachte over “Economisch fascisme”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *