De rol van investeerders in onze maatschappij…

Wat zijn investeerders nu? Roofbouw kapitalisten? Geldkloppers? Of gewoon mensen en bedrijven die kapitaal alloceren in onze samenleving.

Hoewel er ook heel veel foute investeerders en beleggers zijn, denk ik toch dat investeerders een belangrijke functie hebben in onze maatschappij. Investeerders zorgen ervoor dat het kapitaal op de juiste plek terechtkomt in onze maatschappij.

In feite willen we allemaal dat de sterkste en beste bedrijven ook de meeste kansen krijgen en daarom ook het meeste kapitaal toegewezen krijgen. Precies daar zorgen investeerders en beleggers voor. Investeerders willen niets anders dan dat hun geld het beste rendeert onder bepaalde voorwaarden natuurlijk (niet belastend voor het milieu, geen kinderarbeid, geen wapens naar foute regimes, etc.). Onder andere de overheid schept de randvoorwaarden van investeren en handhaaft deze regels. In die zin heeft de overheid dus ook een belangrijke functie. Maar goed terug naar de investeerders. Investeerders willen dus niets anders dan dat het geld het beste rendeert. En hoe doen ze dat? Dat doen ze door geld te investeren in bedrijven, projecten en andere entiteiten die het meeste kans op succes hebben zodat ze zoveel mogelijk rendement op hun investering behalen. Ze doen dit op een zo intelligent mogelijke wijze met de slimste koppen die de beste investeringsstrategie bedenken, zodat het geld het beste rendeert. Dit zorgt er meteen dus ook voor dat het geld terechtkomt op de juiste plek in onze maatschappij. Het is dus een win-win-win situatie. De investeerder behaalt het hoogste rendement, de beste bedrijven/projecten/etc. halen geld binnen en de maatschappij functioneert op deze manier in haar meest optimale vorm.

Waar uitzendbureaus zorgen dat arbeid op de juiste plek komt in onze maatschappij zorgen investeerders dat kapitaal op de juiste plek komt in onze maatschappij. In die zin vervullen investeerders ook een belangrijke rol in onze maatschappij. Zelf denk ik dat investeerders een steeds belangrijkere rol gaan spelen in onze maatschappij, omdat kapitaal namelijk steeds belangrijker wordt ten opzichte van arbeid. Kijk bijvoorbeeld naar kantoren waar computers, datacentra en andere digitale entiteiten steeds meer kantoormedewerkers vervangen, direct dan wel indirect. In die zin wordt arbeid steeds meer vervangen door kapitaal. Of dit een positieve ontwikkeling is, laat ik in het midden. Feit blijft dat investeerders een belangrijke rol vervullen in onze maatschappij en die rol gaat naar mijn verwachting in de toekomst steeds groter worden…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *