De opkomst van digitale valuta en assets als alternatief voor de euro

Als bezitter van euro’s wil ik alternatieve opties hebben. Ik wil niet gebonden zijn aan een valuta met >10% inflatie. En die alternatieve opties zijn nu gewoon omslachtig of beperkt. Zodra we alles op een gereguleerde manier beginnen te tokenizen: Zwitserse franken, goud, zilver, US dollars, etc. heb ik als gewone Nederlander de mogelijkheid om naar een betrouwbare waardeopslag te verhuizen. Digitaal en snel. Met een druk op de knop van mijn smartphone ben ik in franken, dollars of goud. En ik kan heel snel mijn euro’s dumpen. Uiteraard zal dit wereldwijd grote gevolgen hebben. Er zal een zeer grote vlucht op gang komen van onbetrouwbare valuta / assets naar betrouwbare valuta / assets. Bovendien worden de beheerders van onbetrouwbare valuta / assets zeer snel ontmaskerd. Mevrouw Lagarde komt erachter dat ze geen monopolie positie meer heeft met haar euro, maar dat mensen dus alternatieve opties hebben. Het kan me niet snel genoeg gaan.

Ik noemde net het begrip tokenizen al. Met tokenizen bedoelen we dat een valuta bijvoorbeeld digitaal wordt gemaakt.Dt kan door de overheid gebeuren maar ook door de markt.De (Amerikaanse) overheid kan bijvoorbeeld een digitale dollar (CBDC) tot stand brengen. Of in Zwitserland kan de Zwitserse overheid een digitale Swiss Franc creëren.Anderzijds kan ook de markt valuta tokenizen. Dat is inmiddels al gebeurd met zogenaamde stable coins binnen de cryptocurrency markt. We hebben stable coins in de vorm van crypto dollars, maar ook crypto Zwitserse Franken of crypto euro’s. Het nadeel van deze crypto stable coins is dat er nauwelijks toezicht op is. Dat maakt ze in sommige gevallen uiterst onbetrouwbaar en dus geen optie om naartoe uit te wijken.

In de VS echter is men druk bezig op dit moment om een digitale overheidsdollar te creëren (CBDC). Maar is men ook al druk bezig om te kijken naar regulering van de cryptomarkt en dan met name regulering van de stable coins. Met name de Republikeinen willen graag dat ook de cryptomarkt gereguleerd wordt en dan met name ook de stable coins. Kortom in de VS is men bezig om een digitale versie van de Dollar mogelijk te maken. Een digitale versie van de Dollar die enerzijds door de overheid wordt gecreëerd en anderzijds door de markt.

Als er betrouwbare digitale valuta beschikbaar komen, ook in Nederland, dan hebben wij als Nederlandse burgers dus de mogelijkheid om uit te wijken naar andere valuta dan de Euro. Om in te sparen en te betalen bijvoorbeeld.Ik als Nederlandse Burger wil graag af van de euro die een inflatie heeft van >10%. En die mogelijkheid zou voor ons Nederlanders wel eens heel dichtbij kunnen komen zodra er betrouwbare digitale valuta op de markt komen zoals de digitale Dollar of de digitale Zwitserse Frank.Wat dit allemaal voor gevolgen heeft voor de euro, dat kun je wel raden. Als er een vlucht komt vanuit zwakke valuta zoals de Euro richting sterke valuta zoals Amerikaanse dollars en Zwitserse Franken, Dan kunnen de zwakke valuta wel eens kopje ondergaan…

Kijk, de liberalisering van de geldmarkt zorgt er straks voor dat ondernemers zich zekerder voelen doordat ze altijd over degelijke waardevaste valuta of andere assets beschikken, namelijk digitale dollars of digitaal goud bijvoorbeeld in plaats van digitale euro’s. Die ondernemer zal straks meer risico durven nemen, omdat hij dat ook vanuit een stabiele positie durft te doen. Deze ondernemer zal straks ook in de wat meer risicovoller assets durven te investeren zoals Bitcoin & tech aandelen.Ik vermoed dat we straks een stabielere economie krijgen als de geldmarkt verder wordt geliberaliseerd en ondernemers in bijvoorbeeld Nederland voor hun financiële fundament niet meer afhankelijk zijn van de Europese Centrale Bank.

Wat heeft dit allemaal gevolgen voor de cryptomarkt?Enerzijds zullen stable coins behoorlijk belangrijk worden, zodra deze gereguleerd gaan worden, in de VS bijvoorbeeld.We kunnen straks (en eigenlijk nu al) middels stable coins razendsnel geld over de wereld sturen. Daar zullen razendsnelle blockchain netwerken voor nodig zijn. De zogenaamde layer 1 coins die op dit moment in de cryptomarkt beschikbaar zijn, kunnen hier wel eens een grote rol in gaan spelen.

Sommige mensen zullen zeggen waarom moet geld snel over de wereld worden gestuurd? In een wereld die heel snel globaal & digitaal wordt, wordt dit steeds belangrijker. Zakenmensen maar ook privé personen willen steeds meer heel snel geld sturen van land A naar land B, ook al ligt dat andere land aan de andere kant van de wereld.Daarnaast krijgen we een nieuwe ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van digitale apparaten die onderling waarde gaan uitwisselen. Internet of Things. Een robot auto die straks zelfstandig met een parkeerplaats gaat afrekenen. Dit zal niet meer via het huidige bancaire systeem gebeuren, maar allemaal via blockchain netwerken. En de zogenaamde layer 1 coins zullen hier een belangrijke rol in gaan spelen verwacht ik…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *