De noodzaak van een nieuwe manier van waarde opslag in een GLOBAAL, DIGITAAL en uiteindelijk INTERPLANETAIR tijdperk

Regulier geld is niet inflatie-resistent en overheid-gecontroleerd.

Stel, je hebt €25.000 over en dat wil je achter de hand houden voor later. Normaal gesproken zet je het dan op de bank en vang je er een bepaalde rente over zodat het in de loop der tijd zijn waarde behoudt. Maar wat te doen anno 2022? De rente op de bank is ongeveer 0% en de inflatie is over de 8% inmiddels. Als je je geld nu op de bank weg zet, zie je het gewoon letterlijk verdampen. Nu kun je zeggen: “Ik laat m’n geld toch maar gewoon op de bank staan, want die inflatie verdwijnt wel weer en de rente stijgt uiteindelijk ook wel weer”. Dat zou natuurlijk kunnen, maar die zekerheid heb je niet. En dat komt omdat overheden deels bepalen hoe hoog de rente en de inflatie uiteindelijk komen te staan. Kortom als je je spaargeld op de bank zet, is het maar helemaal de vraag of het zijn waarde behoudt. Er zijn periodes waarin dit zou kunnen, maar er zijn ook periodes waarin dit helemaal niet het geval zal zijn. Gewoon geld (euro’s of dollars b.v.) is in de loop der jaren dus niet geschikt gebleken als waardeopslag.

Goud is waardevast

Kijken we naar het verleden dan is er één beleggingscategorie waarvan we kunnen zeggen dat die altijd met de inflatie is meegegroeid en dat is goud. De intrinsieke waarde van goud is in de loop der tijd altijd minimaal gelijk gebleven. Kon je in de Romeinse tijd met 28 gram goud jezelf compleet in de kleren steken, tegenwoordig is 28 gram goud ongeveer €1700 waard. Kortom goud is zelfs nog meer waard geworden in de loop der jaren.

De moderne tijd stelt andere eisen en biedt nieuwe mogelijkheden

Goed. Dan kijken we nu naar de moderne tijd. Goud behoudt zijn waarde, dat concludeerden we zojuist. Maar is het ook nog praktisch in een wereld die steeds GLOBALER, DIGITALER en uiteindelijk ook INTERPLANETAIR gaat worden? Nemen we nu als voorbeeld een webdesigner in Oekraïne. Ik las dit bericht op Twitter enkele maanden geleden. Deze webdesigner in Oekraïne had een opdrachtgever in Amerika die hem bij de uitbraak van de oorlog in Oekraïne adviseerde zijn geld van de bank te halen, alles in Bitcoin te stoppen en zo snel mogelijk de grens over te gaan richting Polen. De webdesigner volgde het advies van zijn Amerikaanse opdrachtgever op. Enkele dagen later waren alle banken in Oekraïne gesloten zodat je geen geld meer kon opnemen en werd de grens met Polen afgesloten, omdat alle mannen het leger in moesten. De webdesigner was veilig in Polen aangekomen met al zijn spaargeld dat hij in Bitcoin had zitten op dat moment. Dit kon hij zo makkelijk doen, omdat al zijn Bitcoin op een klein usb-stick achtig apparaatje stond waarvan alleen híj de code wist. Deze zogenaamde hardware wallet kon hij gewoon in zijn binnenzak vervoeren en vervolgens de grens met Polen oversteken. Wanneer hij dit met cash geld of met goud had willen doen, was dat véél en véél lastiger geweest. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat in een wereld die steeds GLOBALER wordt we ook behoefte hebben aan een manier van waardeopslag die past bij de huidige globale tijd.

Bitcoin

Het woord Bitcoin is dus genoemd… Goud is jarenlang een fantastische manier van waardeopslag gebleken, maar we leven nu in het jaar 2022 waarin technologie ons fantastische nieuwe mogelijkheden biedt. En één van die mogelijkheden is dat we nu digitaal goud in plaats van traditioneel goud kunnen gebruiken. Dat digitale goud is dus Bitcoin. En waarom is dat dus makkelijk. Nou, je kunt het heel makkelijk vervoeren. Dat hebben we net al vastgesteld. Maar je kunt het ook makkelijk overdragen aan iemand anders. Met Bitcoin kun je iemand betalen (via het zgn. Lightning Netwerk) aan de andere kant van de wereld in enkele seconden voor praktisch geen transactiekosten. Andere eigenschappen van Bitcon zijn o.a.: het is semi-anoniem, het is volledig gedecentraliseerd, Bitcoin is deelbaar in miljarden kleine stukjes en Bitcoin behoudt zijn waarde en is inflatie resistent. Kortom, Bitcoin kan het digitale goud genoemd worden.

Bitcoin: even uitzoomen

Vandaag is het 2 juli 2022 en de Bitcoin prijs is afgelopen maanden flink gezakt. Ik hoor de mensen dus nu al zeggen: ”Bitcoin het digitale goud?”. Nou, niet echt. maar dat is als je naar Bitcoin kijkt zonder te hebben uitgezoomd. Bitcoin is in 2009 begonnen met een waarde van $0 en staat inmiddels op een waarde van rond de $20.000. Tja, dan kunnen we wel zeggen Bitcoin is gezakt van $69.000 vorig jaar naar $20.000 nu. Maar in de loop der jaren is Bitcoin dus alleen maar meer waard geworden waarbij de dalen steeds hoger kwamen te liggen en de pieken ook. Lag het dal in 2018 nog rond de $3.000, inmiddels zitten we na een stevige daling op $20.000. Als de volgende piek boven de $69.000 komt te liggen weer, dan kun je vaststellen dat Bitcoin in de loop der tijd alleen maar verder stijgt, ook al komen er tussendoor stevige dalingen. Dat Bitcoin zo volatiel is heeft onder andere te maken met het feit dat de markt nog zo klein is. Zie ook: https://cryptotransitie.nl/bitcoin-de-nieuwe-euro-of-toch-het-digitale-goud-2/

De moderne tijd

Tot slot. Goud heeft door de eeuwen heen zich altijd bewezen als perfect geschikt te zijn als manier van waardeopslag. Maar we zijn in een nieuwe tijd aangekomen waarin alles steeds globaler, digitaler en uiteindelijk ook interplanetair gaat worden. Is goud dan nog wel zo handig? Over de wereld reizen met goud is niet handig, dat hebben we net geconstateerd. In het DIGITALE TIJDPERK goud gebruiken is ook niet handig. Hoeveel jongeren zitten er tegenwoordig niet online in computerspelletjes, metaverse-achtige omgevingen, etcetera? In de online wereld is het ook handiger om waarde over te dragen middels een digitale munt in plaats van met goud. En dan heb ik het nog niet gehad over apparaten die onderling waarde met elkaar gaan afrekenen in het digitale domein. En tot slot gaat de mensheid uiteindelijkook de RUIMTE in, of we dat nou zelf gaan doen of dat we robots/apparaten/satellieten de ruimte in sturen. Feit is dat we ook in de ruimte straks waarde willen gaan uitwisselen en dan is een digitale munt (die inflatie resistent is) daarvoor uitermate geschikt…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *