Bitcoin: de nieuwe euro of toch het digitale goud?

Heel vaak krijg ik de vraag van mensen : Waarom wordt Bitcoin nou zo weinig gebruikt als betaalmiddel? Nou in de eerste instantie natuurlijk, omdat de adoptie van Bitcoin nog erg laag is. Oftewel veel te weinig mensen zijn nog bekend met Bitcoin of maken er überhaupt gebruik van.

Maar in de tweede instantie is het ook erg onhandig, want de Bitcoin koers schiet op en neer. Stel een familielid zit in Argentinië zonder geld, dan is het toch super handig dat ik even Bitcoin stuur. Dat gaat via t zgn. Lightning network binnen 1 seconde voor nauwelijks enige transactiekosten. Maar toch denk ik dat ze niet om Bitcoin zullen vragen, maar om crypto dollars bijvoorbeeld. En dat is omdat de Bitcoin koers zo snel heen en weer schiet dat je niet weet of €1000 morgen nog steeds €1000 waard is. Zeker als de markt dalend is, wil je even oppassen met Bitcoin. Die €1000 kan morgen zomaar €950 nog waard zijn. Als je je bitcoins voor lange tijd bewaart, weet je dat het wel goed komt. Maar als je de volgende dag je hotel ermee af moet rekenen in Argentinië, dan is het gewoon niet handig. Dan wil je liever onderling dollars versturen, die zijn op korte termijn veel stabieler.

Met een inflatie van 8% is de dollar/euro op termijn natuurlijk geen goed oppotmiddel, dan is Bitcoin veel meer geschikt. Dus we kunnen wel de conclusie trekken dat op dit moment de Dollar meer geschikt is als ruilmiddel, maar de Bitcoin veel meer geschikt is als oppotmiddel.

Dus we kunnen wel de conclusie trekken dat op dit moment de Dollar meer geschikt is als ruilmiddel, maar de Bitcoin veel meer geschikt is als oppotmiddel.

Alleen de vraag is nu; blijft dit ook zo? Waarom is de koers van goud bijvoorbeeld niet zo volatiel als die van Bitcoin? Nou dat heeft er oa mee te maken dat de goudmarkt veel groter is dan de Bitcoin Markt. De omvang van de totale goudmarkt is momenteel meer dan 10.000 miljard dollar. Als iemand met veel geld goud verkoopt dan merk je dat minder snel dan als iemand met veel geld bitcoins verkoopt aangezien de Bitcoin markt veel kleiner is. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, is de omvang van de Bitcoin Markt namelijk 556 miljard dollar.

Kijk je zou het kunnen vergelijken met een waterbed. Stel ik heb een toch nog groot waterbed van 4 bij 4 meter. En jij ligt in dat waterbed en iemand anders stapt erbij in, dan golft het bij jou heen en weer. Maar als dat waterbed nou eens zou reiken van Amsterdam tot Utrecht. En jij ligt in Utrecht in het waterbed en in Amsterdam stapt iemand erbij in, dan merk je dat in Utrecht niet meer.

En zo is het ook met financiële markten. Zodra een markt maar groot genoeg is, wordt hij ook minder volatiel en vinden er dus ook minder prijsschommelingen plaats.

Terug naar Bitcoin met zijn market cap van 556 miljard dollar. Stel Bitcoin gaat naar een market cap van 15.000 miljard dollar. Op dat moment heeft het goud ingehaald. Dat is één ding, maar het is ook minder volatiel geworden tegen die tijd. Omdat bijvoorbeeld een grote aankoop van Bitcoin van zeg één miljard dollar, de markt niet veel meer in beweging brengt omdat de markt zo giga groot is tegen die tijd.

Je zou dus kunnen zeggen dat hoe groter Bitcoin wordt qua market cap, hoe stabieler de prijs ook gaat worden. En dan wordt het ook als munt veel interessanter om te gaan gebruiken als betaalmiddel… Wat betreft de volatiliteit dan, de vraag is of tegen die tijd de wetgever geen barrières heeft opgeworpen natuurlijk…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *